OVER RAFFLES


Sir Stamford Raffles

Sir Thomas Stamford Raffles was een Brits gouverneur-generaal van Nederlands-Indië van 1811 tot 1816.  Raffles werd geboren aan boord van het schip Ann op Jamaica, als zoon van kapitein Benjamin Raffles.

In 1811 zeilde Raffles mee met een vloot die naar Java vertrok. De Britten veroverden Java en in dat zelfde jaar werd Raffles tot luitenant-gouverneur van Java benoemd. Hij hervormde justitie en politie en het bestuurlijk stelsel.

In 1817 keerde Raffles terug naar het Verenigd Koninkrijk en werd in de adelstand verheven. Hij bezocht Nederland en probeerde tevergeefs de invloed van de Nederlanders op Sumatra terug te dringen. In 1819 stichtte hij op de zuidpunt van het schiereiland Malakka een vrijhandelspost, die zich ontwikkelde tot het huidige Singapore. Raffles verliet de handelspost in 1823.

Bij het eerste Sumatra-traktaat, het Verdrag van Londen (1824) stond het Verenigd Koninkrijk haar bezittingen op Sumatra aan Nederland af. Raffles overleed enkele jaren later op 44-jarige leeftijd te Londen.

Vanwege Raffles’ werk The history of Java [1817], dat uit veel meer dan alleen geschiedschrijving bestaat, wordt Raffles aangemerkt als initiator van het wetenschappelijk onderzoek naar de culturele geschiedenis van Java.

Op 29 november 1728 zette Michiel Döningh uit het Duitse Anspach voor het eerst voet aan wal op de kade van de haven van Batavia.  Michiel was in dienst bij het VOC als soldaat.  In 1741 kon hij ontslag nemen en werd ‘vrijburger’.  Hij zou zich vestigen in Soerakarta en is vermoedelijk de stamvader van de Deunings op Java.

Restaurant The Raffles is voortgekomen uit een Indisch verleden met een rijke gastronomische traditie. De nadruk ligt op de mooie wijn-spijs combinaties, op verse producten die a la minute bereid worden en de ongedwongen sfeer. De inrichting is een verwijzing naar de tijd van Nederlands-Indië.

Als U Restaurant The Raffles binnenwandelt, maakt U een culinaire ontdekkingsreis.

Frank Deuning en Vichai Boonyuen

Uw gastheer – Frank Deuning

Uw chef-kok – Vichai Boonyuen